Живопис част 1 – Маслена живопис

Живопис част 1 – Маслена живопис

Маслена живопис

Живописта е изобразително изкуство, при което се нанася боя, пигмент, цвят върху определена повърхност. Боята може да бъде нанесена с четка, шпатули, гъби или пистолет за боядисване.

Има различни видове техники – според начина на нанасяне на боята и според използваните материали.

Според начина на нанасяне на боята техниките са: велатурно и пастьозно. Разликата е, че при първия вид боята се нанася силно разредена като се наслагват прозрачни слоеве. При втората техника се полага голямо количество боя (понякога се използва направо паста от тубата без никакъв разредител) и картината придобива релеф.

Най-често срещаните техники в живописта според използваните материали са: маслена; акварелна; темперна; акрилна; енкаустика; пастелна и др.

Маслена живопис – характерни за нея са плътната структура, възможността за пълна покривност и създаване на релеф върху картината.

В маслената живопис пигментите се свързват с помощта на масло, като първоначално за тази цел се използвало лененото, което се вари със смола – борова смола,  тамян, които се наричат лакове и се ценят заради гланца си. Други масла които се използват широко са орехово масло, шафраново масло, масло от маково семе, слънчогледово семе. Художниците понякога използват бои с различни масла в една и съща картина в зависимост от ефекта, който искат да постигнат.

Според източници, за първи път маслените бои са използвани за будистки картини от индийски и китайски художници в западен Афганистан някъде между V и IX век, но получават популярност по-късно – чак през XV век. Смята се, че технологията е изнесена на запад през Средновековието. Преходът към използването им като основно средство за рисуване, започва с Ранната холандска живопис в северната част на Европа и до началото на Ренесанса маслените бои почти напълно заменят темперните бои в по-голямата част на Европа.

Поради гъстотата си, маслените бои се използват с разредители, най-често терпентин. Степента на разреждането предопределя покриваемостта. В най-разредената им форма при маслените бои се използва терминът акварелна техника. При неразредени бои и при по-дебело покритие е налице релефна техника. През последните години са открити водоразтворими маслени бои, които до известна степен заменят използването на традиционните маслени бои. Водоразтворимите бои съдържат емулгатор, което им позволява да бъдат разредени с вода (а не с разредител за боя), а също така спомага за много бързото изсъхване (1 – 3 дни) в сравнение с традиционните масла (1 – 3 седмици).

Маслените бои се считат за една от най-сложните и скъпи техники в живописта. Освен дългото съхнене, използването им изисква покриването на картинната повърхност (платно, дърво и други) с основа, наречена грунд. Оскъпяването идва и от това, че маслените бои се отличават с дълготрайност и качество и съхраняват дълбочината на тона. Когато липсва някой цвят, той може да се получи със смесването на два или повече цвята. Боите се смесват на дървена, стъклена или керамична палитра. Съвременните пигменти са по-ярки, по-устойчиви, имат по-голямо цветово разнообразие и са много по-малко токсични.

Традиционните техники започват със скициране на предмета върху платното чрез въглен или разредена боя. Основното правило при рисуването с масло е „мазно върху сухо“, което означава, че всеки допълнителен слой боя трябва да съдържа повече масло от слоя отдолу, за да позволи правилното му изсъхване. Ако всеки допълнителен слой боя съдържа по-малко масло, картината ще се нацепи и обели. Това правило обаче не гарантира дълготрайност. Тя зависи от качеството на маслената боя. Има и много други средства, които могат да се използват с маслото – студен восък, различни смоли и лакове. Тези допълнителни средства помогат на художника да регулира прозрачността, блясъка, плътността на боята, както и способността на боята да се задържи върху или да потъне в четката.

Маслената боя може да се нанася върху повърхността на картината, не само с помощта на четки, а и с палетни ножове и дори с парчета текстил. Маслената боя остава много по-дълго време влажна, което позволява на художника да промени цвета, контурите или самата фигура. Художникът също така дори може да премахне цял слой боя и да започне наново. Това може да се направи с терпентин за известно време, докато боята е мокра, но ако се изчака, вече втвърденият слой, трябва да бъде остърган. Маслената боя се изсушава чрез окисляване, а не изпаряване и обикновено е суха на пипане в продължение на две седмици (някои цветове изсъхват в рамките на дни). Маслените бои не променят цвета си с времето,запазва се оригиналната тоналност, което ги прави предпочитани в сравнение с останалите видове бои.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.