Живопис част 3 – Акрилна живопис

Живопис част 3 – Акрилна живопис

Акрилна живопис

Акрилна живопис – акрилните бои са на водна основа, но са по-плътни от темперните и в сравнение с тях се доближават повече до маслените бои. Те са и по-трайни, което ги прави по-предпочитани за живопис. Акрилните бои са съставени от пигменти и акрилни полимери. Те са водоразтворими, но след като изсъхнат стават водоустойчиви. В течно състояние изглеждат по-бледи, но когато изсъхнат, цветовете им стават по-наситени и плътни, а качествата на боята зависят от рецептата, по която е създадена и какви съставки участват в състава ѝ и в какви количества.

Преди 19 век художниците са изработвали сами боите, с които са рисували. С появяването си, акрилните бои навлизат директно в ежедневието на художниците като много модерни материали с постоянно и стабилно качество и свойства. Те предлагат някои подобрения на познатите до този момент бои – например за разлика от акварела те могат да се използват върху по-голям брой повърхности. При акварела се рисува основно върху картони, варови замазки при фреско или върху платно. Докато акрилните бои създават възможност да се рисува върху почти всички повърхности и то наподобяващо стила на акварелите. Порази тази причина акрилните бои бързо стават любими и на художниците и на хората, които обичат да се занимават с приложни техники. Само за няколко десетилетия се превръщат в едни от най-масово използваните бои в света.

Видове акрилни бои по степен на лъскавина

Те могат да бъдат гланцови, матови, полу-гланц, сатен, и металикови. Има и серии, които съдържат и други елементи като мика или брокат, които придават на боята допълнителен ефект.

Видове акрилни бои по свойства

Според това къде ще бъдат използвани, производителите на акрилни бои предлагат различни серии бои, които имат различни свойства:

Професионални акрилни бои

Професионалните акрилни бои са произведени с най-високо съдържание и качество на пигментите, което дава възможност, въпреки разреждането си с вода или с медиуми да запазват цветовете си. Техните качества са от най-високо ниво. Те се използват най-вече от професионалисти художници и дизайнери и затова ги наричат професионални акрилни бои.

Среден клас

Средният клас акрилни бои запазва добро качество, но в тях има по-малко пигменти и като цяло в боите са направени някои компромиси за да се оптимизира цената им. Въпреки по-ниската цена, в тях е запазено доброто качество. Затова тези бои стават и за професионалисти и за любители.

Ученически акрилни бои

Тези бои са с много по-ниско качество от другите две групи бои. При тези ученически серии преднамерено е намалено количеството на пигментите, не се уточнява вида на пигментите и те не претендират с високо качество, а изцяло с добра цена. Те са предназначени по-скоро за децата и за работа в училище.

 

Видове акрилни бои по предназначение

Акрилните бои могат да бъдат делени също по предназначение, защото някои от тях са подходящи за определена дейност и не чак толкова подходящи за друга.

Крафтови акрилни бои

Те са произведени така, че да могат да захващат добре върху максимален брой и вид повърхности – дърво, хартия, метал, пластмаса, стъкло. С акрилните бои не трябва да се работи върху мазни  повърхности, тъй като не се справят добре, но като цяло стоят много добре върху почти всички други повърхности с различна степен на устойчивост. Крафтовите акрилни бои ще хванат по-добре от други върху стъкло, но не могат да издържат, ако стъклото се мие. За перманентна рисунка върху стъкло, която да не се измива при ползване трябва да се използват боите за стъкло.

Отворени акрилни бои

Тези бои са създадени за да могат художници, които са свикнали да работят по-дълго над произведението си да използват и акрилни бои. Вместо за час тези бои съхнат дни, понякога седмици и месеци в зависимост от дебелината на слоя.

Акрилен гваш

Това са акрилни бои, които приличат като вид на боите гваш и изсъхват в приятен мат ефект в плътни тонове с тази разлика, че след като изсъхнат стават водоустойчиви и вече не се разтварят от вода. Такива акрилни гваш бои се използват от акварелисти, илюстратори и карикатуристи.

Интерактивни акрили

Тези акрилни бои дават възможност да бъдат допълнително овлажнявани с цел забавяне на процеса на съхнене и също при допълнителното овлажняване са по-податливи на сливане на цветове, което при други видове акрилни бои е много по-ограничено с момента на изсъхването.

Екстериорни акрилни бои

Това са акрилни бои с по-висока степен на устойчивост както на светлината така и на разнообразни температурни и атмосферни разлики и влияние. Като крафтовите акрилни бои те захващат отлично върху най-разнообразни повърхности. Много по-устойчиви са на влиянието на водата и с тях се работи върху екстериорни повърхности.

Нанасяне на акрилните бои – видове

Заради своят по-мултифункционален характер акрилните бои могат да бъдат нанасяни посредством разнообразни инструменти и материали като четки, шпакли, ножове, валяци и други.

Акрил – четки

В зависимост от това какъв ефект искате да постигнете можете да използвате различни видове четки за рисуване с акрил. Ако работите с по-гъста боя и искате да създадете по-маслен ефект можете да използвате четки с твърд естествен косъм, които ще оставят и някакъв релеф при нанасянето на боята. Ако искате да постигнете плосък рисунък можете да използвате фините меки четки, които идват в много голямо разнообразие по форми и големина. Синтетичните четки вършат отлична работа. Всички те ще ви дадат различни възможности в метода на рисуване.

Акрил шпакли

Понякога, когато се работи с акрил е много удобно да се използва и шпакла. Метода на работа с шпакла предполага и специфичен начин на нанасяне на боите. Един вариант е да смесите акрилната боя с медиуми или със структурни пасти за да постигнете по-висока релефност на рисунъка. Структурните пасти се предлагат в различни видове и модификации, които идват предварително оцветени или даващи възможност да ги оцветите допълнително. В зависимост от интензитета на пигмента е възможно да се постигнат много интересни натрупвания от нюанси и да се натрупат много слоеве един върху друг. Също шпаклата дава възможност много бързо да се сдобиете с желаните ефекти.

Акрил – мече

При нужда от покриване на големи площи бихте могли да използвате мече, което може да бъде както от дунапрен, така и от други материи, като това гарантира равномерното разнасяне на боята и плътен равен тон. Разбира се може да се използва за различни специални ефекти, защото може да се работи и със сухо мече

Пръскане и плисване

Акрилните бои дават възможност с тях да се работи в стила на абстрактния експресионизъм чрез пръскане, плисване и хвърляне на боята към платното и рисувателната повърхност. Това пръскане на боята изглежда произволно и понякога действително е, но резултатът е картина, която има силни експресивни качества или изразява силните емоции на автора си. А акрилните бои дават възможност с тях да се рисува по този начин с туби, кофи, огромни четки и плискане на боята по платното.

Как се рисува с акрилни бои

Боите

На която и марка акрилни бои да се спрете ви трябват 5 основни цвята бяло, черно, червено, синьо и жълто. Ако имате тези пет цвята, можете да си създадете всеки един цвят, който ви хрумне. Малка бележка  – бялото и черното на някои места не се броят за цветове. Или ако са цветове, то те са неутрални цветове. Препоръчва се да се започне от титаново бяло, марс черно, ултрамарин синьо, ализарин червено и охра жълто. Това са може би най-ключовите цветове в палитрата.

Четки

Четките могат да бъдат разглеждани в две направления – формата на четката и естеството на косъма.По отношение на формата четките могат да бъдат плоски, кръгли или така нареченият котешки език. Формата на четката оказва влияние над това как ще се нанасят боите. Дали с плоските четки ще нанасяте фонове, или ще използвате фини прецизни кръгли четки или по-едри кръгли четки – това зависи изцяло от начина по който искате да рисувате. По вид на косъма те се делят на два основни вида – естествени от животински косъм и синтетика. И тук е въпрос на личен избор. Някой автори харесват да работят с четки с естествен косъм, други със синтетичните четки, защото те също са хубави, лесно се поддържат и идват в много голямо разнообразие от форми и размери.

Шпакла

Шпаклата може да бъде много удобен инструмент за рисуване с акрилни бои. С нея можете да смесвате боите, но можете да я използвате като поддържащо или като основно рисувателно средство. С нея боите се нанасят по съвсем различен начин и тя ще ви даде много допълнителни възможности.

Палитра

Палитрата е полезна, защото върху нея можете да смесвате боите. Най-хубаво е когато палитрата е бяла, защото върху бялата повърхност се вижда много добре какви цветове се смесват. Затова разгледайте какви палитри се предлагат и преценете коя ще ви бъде по-удобна. Акрилните бои са течни и обикновено се предлагат в тубички и бурканчета. Когато отсипвате или изстисквате боя върху палитрата слагайте по малко, защото акрилна боя е на водна основа и изсъхва бързо.

Платно, картон, фазер

Сега трябва да прецените на каква основа ще рисувате стига тя да не е мазна или порьозна. Най-често се рисува върху платно за маслени бои, фазер или картон. Най-удобният начин да се рисува върху картон е като се използва фазер за основа. Захваща се картона за фазера със щипки или с хартиен скоч, но слабо залепващ за да можете впоследствие да се отлепи. Вторият вариант е да се рисува директно върху фазера – грундиран или не. Може да се използва и опънато платно, което също на свой ред да се грундира допълнително или да се рисува директно без грунд.

Поставка и позиция

За да рисувате спокойно, трябва да ви е удобно да работите над него, като то трябва да е изправено вертикално или леко легнало назад  – приблизително фронтално спрямо вас. Защото ако рисувате върху платно, което е легнало на масата, а вие сте седнали винаги има опасност от перспективно изкривяване и огъване. И като го изправите може да се окаже, че обектите всъщност са дълги и разкривени, защото  сте ги гледали под определен ъгъл. Най-добра полезни са стативите за художници, които са най-разнообразни по размер и вид. Но със или без статив трябва да се разположите така, че да ви бъде удобно. Като под удобно трябва да вземем предвид и светлината. Светлината в помещението влияе много силно, когато се избира колко да бъде затъмнен цвета и какви цветове да се използват. Ефектът понякога е толкова голям, че същата картина поставена при друга светлина изглежда съвсем различна.

Вода и други материали

Понеже сте избрали да рисувате със водоразтворими бои ще ви е необходима и вода. Трябва да имате поне два буркана с вода, които ще използвате за измиване на четките и в някои случаи разводняване на боите. За разводняването на боите има и медиуми, които правят цветовете по-прозрачни без да променят структурата на боята. Освен вода, ви е необходима кърпа, с която да забързвате четките, когато това ви е потребно. Особено ако искате да ги подсушите за да създадете някакъв ефект и по-специално за да ги подсушите, когато приключите. Може да ви потрябва също пулверизатор за вода, с който от време на време да пръскате палитрата – така боите няма да ви засъхват. Ако не искате да зъсъхват боите лесно можете да си вземете и забавител за акрилини бои, който кара боята да съхне много по-бавно. И не на последно място облечете нещо, с което можете  да рисувате спокойно, без да мислите постоянно за това, че ще се изцапате.

Скица

Следващото нещо, което ви е необходимо е графитен молив. Хубаво е първо да се направи скица върху платното, за да служи като ориентир. Тя е задължителна за всички, които тепърва започват да рисуват. Трябва да можете да очертаете границите, основните форми и ако е нужно е желателно да пробвате извън платното на листове хартия докато добиете по-ясна представа какво рисувате.

Осветяване

Следващата стъпка е да се уточни от къде идва светлината в картината, като си представяте всички обекти на картината – къде са осветени и къде са в сянка, като не забравяте, че обектите, които се намират по-близо до източника на светлина са по-светли и са по-светли от страната на източника на светлина.

Въздушна перспектива

В зависимост от това какво рисувате трябва да вземете предвид това, че обектите, които са по-близо до вас като наблюдаващият картината са по-контрастни, а обектите, които отиват назад в пространството стават по-бледи.

Нанасяне на боите

В зависимост от това в какъв стил работите боите при акрила се нанасят по различен начин. Когато имитира акварелната техника ще ги нанасяте от светли цветове към тъмни цветове. Ако работите в стила на маслените бои можете да нанасяте от тъмни цветове към светли цветове. Акрилните бои са покривни и стига да не търсите ефект на прозрачност те спокойно се редактират чрез нанасяне на нов слой скриващ предишния. Всичко, което не ви харесва може да бъде редактирано чрез нов слой и това е много голямо предимство пред акварелните бои, при които всяко нанасяне на боя е почти със статута на финално.

Лакиране

Когато картина е готова и добре изсъхнала се лакира за да се предпазят боите от зацапване и да бъдат допълнително предпазени от светлината.

С акрилните бои може да създадете емоционално въздействащи образи, невероятни пейзажи, или да заложите на влечението си към абстрактното! При всички случаи, работата с тях ще ви донесе насладата и удовлетворението, което  искате!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.