Петър Мичев- Педро

Начало / Петър Мичев- Педро

Петър Мичев-Педро е роден на 9-ти Май 1955 в Плевен.

Занимава се с рисуване от петнадесет годишен и е самобитен художник. Между 1974г. и 1990г. развива артистичната си кариера основно в България.

Светът го открива през 1990 г. в Брюкселската галерия „Остър ъгъл”, където неговите картини са изложени до тези на Салвадор Дали. Открива големи експозиции във Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Люксембург и Дания.

През 1994 г. художникът участва в един от най-големите културни проекти на ЮНЕСКО заедно със Сезар, Карсу и Бюфе и през 1997 г. четиримата организират съвместна изложба в монетния двор „Дьо Ла Моне” в Париж. Участвал е в над 400 групови вернисажа.Живее единадесет години във Франция, а после пет години в Тампа, САЩ.

Пред конгреса на Флорида братът на президента на САЩ – губернаторът Джеб Буш, го представя като единствения жител на щата, записан в “Енциклопедия Британика”. След пет годишен престой в Тампа, осеммилионният град номинира българина за личност на годината.Във Франция работи с престижни галерии, една които прочутата “Романет” между Лувъра и Латинския квартал, създала Пикасо като млад автор. Парижката критика го определя като”автентичен, мистичен и невъзможен за дефиниране”.Има над 12 000 продадени картини. Негови платна са притежание на 30 музея и на известни личности в света, сред които Джордж Буш и Владимир Путин.

Освен в музея на Ватикана, картина на Мичев има и в частната си колекция папа Йоан Павел Втори. Творбата на Петър Мичев “Мадона от Флорида” пък е в музея на Сената и е избрана за пощенска марка – символ на щата.Петър Мичев-Педро е сред най-скъпо продаваните български художници.

Картини на Петър Мичев- Педро