Юри Буков

Начало / Юри Буков

Юри Буков

Роден е на 7 март 1947 г. в с. Рибен, Плевенско.

Има над 30 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Негови картини са собственост на редица колекционери във Франция, Белгия, Холандия, Германия, САЩ и Япония.

През 1996 г. става лауреат на престижната награда „Мечът Ромфея” на едноименната пловдивска галерия. През същата година БНТ му посвещава документалния филм „Страстите и неволите на Юри Буков”.

През 2005 г. печели награда от Втория национален конкурс „Галерия TODOROFF”, а масленото му платно „Наздраве” е отпечатано на етикетите на специална партида червени вина от известната изба. Носител е на наградата за живопис от Третото биенале на малките форми в Плевен през 2006 г.

През м. май т.г. гостува в Националния център за съвременно изкуство в София с впечатляваща изложба от 120 маслени платна, която посвещава на родителите си и на 100-годишнината от рождението на своя професор Ненко Балкански.

Творчеството му се разгръща основно в няколко сюжета – градски и селски пейзаж, портрет, голо тяло, натюрморт – и се отличава с дълбока емоционалност и изящен колорит. Самият автор определя стила си като „магически реализъм”. Участията му в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово датират от 1983 година, а в художествения фонд „Хумор на народите” на ДХС се съхранява колекция от 9 негови платна.

Картини на Юри Буков